Epleblomstring: Vakre og nyttige trær

Frukttrærne blomstrer flott rundt om i hagene nå. Stelles de litt, kan man høste saftige godsaker om noen måneder. Humler, bier og sommerfugler er travelt opptatt med å samle nektar fra Arild Sandgrens frukttrær, som står i full blomst. Han er selv ivrig i gang med å plante et nytt tre i hagen sin på Sætre i Hurum. Beskjæring og uttynning Sandgrens plan er å opparbeide en allé med frukttrær på nordsiden av huset. Nå får han tre epletrær, samt ett plommetre. Flere kommer etter hvert. – Alle er ganske nyplantede, så hittil har det vært så som så med frukten. Jeg fikk eksempelvis bare én plomme i fjor. Den var til gjengjeld veldig god, forsikrer han med et smil. Han forklarer at det er bra med flere trær i samme områ- de, ikke nødvendigvis på samme tomt. Det er nemlig større sjanse for at biene og humlene kommer til ditt frukttre dersom det er en del frukttrær i nærheten. Nektarsamlende insekter er alfa og omega for at frukttrærne skal bli bestøvet,slik at trærne kan gi oss frukter. Derfor er det viktig at eplesorter som pollinerer hverandre, vokser i nærheten av hverandre. Det viktigste vedlikeholdet av frukttrærne – bortsett fra det insektene gjør – er beskjæ- ring og uttynning. Beskjæringen av greiner bør gjøres om våren, rett før vekststarten. Uttynningen av kart bør gjøres en tid etter blomstring, helst i juli.

– Uttynningen er nødvendig for å sikre at hver enkelt frukt får vokse seg stor og god. Det er nok med to-tre kart på hvert skudd. Da blir det ofte fin kvalitet på frukten, sier Sandgren.

Bakepulver og såpe

Epler, pærer, kirsebær og plommer er de desidert vanligste frukttrærne i Norge. Du finner også varianter av disse vårblomstrende trærne som tåler ganske barskt, norsk klima. Merete Hyggen er eplebonde i en del av landet der klimaet ikke er så verst. Hun bor på Hyggen Gård i Hyggen, noen kilometer sør for Drammen. På gården har hun et sted mellom 10.000 og 12.000 epletrær, samt cirka 600 plommetrær. Noen av hennes epler leveres til Bama i sesongen, andre blir til hennes egen eplemost. I tillegg har hun utsalg fra gården. 

– Stell av epletrær er det samme om man har ett tre eller 10.000 trær. Det blir bare bitte litt mer å gjøre når du har så mange trær som det er her, smiler Merete Hyggen. Hun forteller at epleskurv, en plantesykdom forårsaket av sopp, er den største trusselen mot trærne, både i små hager og på store eplegårder. – Soppen kan bekjempes med økologiske sprøytemidler, for eksempel bakepulver og vann. Eller en blanding med mye vann, litt grønnsåpe og matolje. Ellers må beskårne kvister kastes og nedfallsblader rakes vekk om høsten. Årsaken er at de kan inneholde sporer av soppen som gir skurv. Om de ikke fjernes, kan soppen smitte over på trærne, opplyser Hyggen.

Tekst: Bjørn H. Pettersen

Drammens Tidende Onsdag 13. Mai 2015

Se egen PDF